Anetka123

Anetka123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Placek tortowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placek jest delikatny. Dekorujemy według uznania możemy posypać cukierkami. Ciasto można zrobić na uroczystość np: urodziny imieniny lub spotkanie ze znajomymi

Placek tortowy

Składniki:

Placek tortowy

Składniki na biskopt:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szklanka mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

Składniki na masę:

  • 1, 5 kg jabłek,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 galaretki truskawkowe,

Składniki na krem:

  • 1 i 1/2 litra mleka
  • pół szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki mąki kartoflanej,
  • 2 cukry waniliowe

Sposób przygotowania:

Placek tortowy

Etap 1

Całe jajka ubijamy 3/4 szklanką cukru, ubijamy przez 10 minut. Po ubijany wsypujemy do tego mąkę z proszkiem do pieczenia. Przygotować blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wylać na blachę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 175 stopni pieczemy ok. 40 minut. Biszkopt po upieczeniu studzimy i jak wystygnie to wyciągamy z blachy pozbywamy się papieru.

Po zbyciu papieru biszkopt okładamy na blachę.

Etap2 Masa

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Do jabłek dodać cukier udusić na kuchence w średnim garnku. Ściągnąć z kuchenki i dodać galaretkę i wymieszać to. Po wymieszaniu masę ostudzić

Etap 3 krem

Litr mleka gotujemy z cukrem waniliowym. Resztę mleka nalewamy do miski i dodajemy mąkę kartoflanej i mąka krupczatkę i mieszamy.

Po zagotowaniu mleka i cukru dodajemy resztę mleka z mąkami i mieszamy i ostawiamy do wystudzenia.

Na biszkopt najpierw dajemy masę z jabłek, a na masę z jabłek dodajemy masę budyniową ostudzoną i posypujemy cukierkami. Ostawiamy do lodówki na 2- 3 godziny.