Sposób przygotowania:
Ciasto gruszkowe z orzechową kruszonką
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki,dodać cynamon i szczyptę imbiru mielonego wymieszać.
Ciasto;
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i kawałki masła,posiekać nożem.
Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto.
Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 - 40 minut do lodówki.
Po wyjęciu ciasto rozwałkować, przełożyć do lekko wysmarowanej formy( u mnie silikonowa),
włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiec około 15 minut.
Na podpieczone ciasto rozłożyć przygotowane wcześniej gruszki,obsypać kruszonką, ponownie włożyć do piekarnika i piec około 35 - 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Kruszonka;
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać, rozetrzeć palcami dokładnie do połączenia składników.
Ciasto;
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i kawałki masła,posiekać nożem.
Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto.
Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 - 40 minut do lodówki.
Po wyjęciu ciasto rozwałkować, przełożyć do lekko wysmarowanej formy( u mnie silikonowa),
włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiec około 15 minut.
Na podpieczone ciasto rozłożyć przygotowane wcześniej gruszki,obsypać kruszonką, ponownie włożyć do piekarnika i piec około 35 - 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Kruszonka;
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać, rozetrzeć palcami dokładnie do połączenia składników.
gusia1000