Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto tortowe Wafelka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne, ale czasochłonne w przygotowaniu ciasto. Jednak warto poświęcić ten czas, bo ciasto jest naprawdę pyszne.

Ciasto tortowe Wafelka

Składniki:

Ciasto tortowe Wafelka

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 6 jaj
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny:
  • 3 jaja
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 kostka masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 10 dkg capuccino
  • 1 opakowanie płatków czekoladowych do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Ciasto tortowe Wafelka
Biszkopt ciemny: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do ciasta. Wymieszać. Podzielić na 2 części. Upiec 2 biszkopty. Biszkopt jasny: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Upiec biszkopt. Masa: Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtko i powoli dodawać capuccino. Na koniec dodać spirytus i dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3 części. Ciemny biszkopt wysmarować 1 częścią ciasta, przykryć jasny biszkoptem, znowu nałożyć jedną część masy, przykryć ciemnym biszkoptem i znowu masa. Na wierzch wysypać płatki czekoladowe.

Tagi:

biszkopt