Placek tulipan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszny placek o tak pięknej nazwie

Placek tulipan

Składniki:

Placek tulipan

 

  • składniki:
  • 7 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 margaryna Kasia
  • 6 łyżek oleju
  • 2 szklanki maki
  • olejek cytrynowy
  • proszek do pieczenia
  • kisiel wiśniowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki maku

Sposób przygotowania:

Placek tulipan
Przygotowanie: żółtka, cukier, cukier waniliowy, margaryna i olej razem wymieszać i zagnieść. Później dodać 2 szklanki maki, olejek cytrynowy i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i dodać ją do reszty składników.Przygotować wąską foremkę wysmarować ja tłuszczem i obsypać bułka tarta. Ciasto podzielić na 4 części: 1 część położyć na spód blachy do 2 części dodać paczkę kiślu wiśniowego i położyć na blachę, do 3 części dodać 2 łyżki kakao i położyć na blachę, do 4 części dodać 1/2 szklanki maku i położyć na blachę, Piec 45 minut w 175stopniach.