Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1314]

Placek ucierany z masłem orzechowymi i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To idealna propozycja na pyszne i szybkie ciasto, które idealnie sprawdzi się na co dzień oraz do kawy lub herbaty dla gości. Placek jest uniwersalny i możecie do jego przygotowania użyć dowolnych owoców, które akurat macie pod ręką.

Placek ucierany z masłem orzechowymi i owocami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placek ucierany z masłem orzechowymi i owocami

Forma o średnicy około 26-29 cm:

  • 125g masła/margaryny
  • 125g ksylitolu (może być cukier lub inne słodzidło)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki mleka
  • 200g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo u mnie:

Ponadto:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placek ucierany z masłem orzechowymi i owocami

Masa:

Placek ucierany z masłem orzechowymi i owocami
Jeśli nie przepadacie za masłem orzechowym to zastąpcie je jajkiem.

Masło lub margarynę z ksylitolem należy zmiksować na jasną masę i nie przerywając ucierania powoli połączyć z jajkami oraz masłem orzechowym.

Do jednolitej masy stopniowo i na przemian dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.

Forma:

Placek ucierany z masłem orzechowymi i owocami
Do upieczenia placka można użyć dowolnych owoców.

Ciasto umieścić w formie uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Na jego wierzchu ułożyć owoce oraz płatki migdałowe.

Pieczenie:

Placek ucierany z masłem orzechowymi i owocami
Placek należy piec do tzw. "suchego patyczka".

Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Ostudzony placek posypać cukrem pudrem.