Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem ananasowym i malinowym musem
Ciasto:
Białka ubić z dodatkiem szczypty soli pod koniec ubijania małymi porcjami dosypywać cukier, żółtka lekko rozmieszać widelcem. Ustawić obroty robota na najmniejsze i cały czas mieszając białka wlać do nich żółtka i po połączeniu się masy wyłączyć robota. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać całe ciasto, wyrównać i piec w temp. 170 st około 30-35 minut po upieczeniu energicznie upuścić blaszkę na podłogę z wysokości około 50 cm i odstawić do wystudzenia.
Krem ananasowy:
Owoce odsączyć z syropu i pokroić w kostkę, syrop owocowy wlać do szklanki i ewentualnie dopełnić wodą do pełnej szklanki o pojemności 250 ml, połowę syropu zagotować, a w drugiej rozmieszać proszek budyniowy, wlać na gotujący się syrop i mieszając zagotować, następnie wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu, pokrojone owoce dodać na koniec do gotowego kremu i bardzo delikatnie całość połączyć ze sobą.
Mus malinowy:
Maliny przełożyć do garnuszka i tylko zagotować, aby puściły sok, czekoladę posiekać i dodać do gorących malin, wymieszać, aby czekolada się rozpuściła, przestudzić.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki, dolny ponownie ułożyć w formie do pieczenia i rozsmarować mus malinowy, następnie wyłożyć cały krem ananasowy i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i polać wierzch ciasta, dowolnie ozdobić, moje zostało ozdobione wiórkami z ciemnej czekolady i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Białka ubić z dodatkiem szczypty soli pod koniec ubijania małymi porcjami dosypywać cukier, żółtka lekko rozmieszać widelcem. Ustawić obroty robota na najmniejsze i cały czas mieszając białka wlać do nich żółtka i po połączeniu się masy wyłączyć robota. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać całe ciasto, wyrównać i piec w temp. 170 st około 30-35 minut po upieczeniu energicznie upuścić blaszkę na podłogę z wysokości około 50 cm i odstawić do wystudzenia.
Krem ananasowy:
Owoce odsączyć z syropu i pokroić w kostkę, syrop owocowy wlać do szklanki i ewentualnie dopełnić wodą do pełnej szklanki o pojemności 250 ml, połowę syropu zagotować, a w drugiej rozmieszać proszek budyniowy, wlać na gotujący się syrop i mieszając zagotować, następnie wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu, pokrojone owoce dodać na koniec do gotowego kremu i bardzo delikatnie całość połączyć ze sobą.
Mus malinowy:
Maliny przełożyć do garnuszka i tylko zagotować, aby puściły sok, czekoladę posiekać i dodać do gorących malin, wymieszać, aby czekolada się rozpuściła, przestudzić.
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki, dolny ponownie ułożyć w formie do pieczenia i rozsmarować mus malinowy, następnie wyłożyć cały krem ananasowy i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i polać wierzch ciasta, dowolnie ozdobić, moje zostało ozdobione wiórkami z ciemnej czekolady i odstawić do lodówki na kilka godzin.
lukrowanepierniczki