iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1299]

Ciasto z kremem ananasowym i malinowym musem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto idealnie wpasuje się w okres komunijny i pod względem wyglądu jak i smaku, bo jest przepyszne.

Ciasto z kremem ananasowym i malinowym musem

Składniki:

Ciasto z kremem ananasowym i malinowym musem

ciasto:

masa ananasowa:

  • 1 puszka ananasa
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła

mus malinowy:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem ananasowym i malinowym musem
Ciasto:

Białka ubić z dodatkiem szczypty soli pod koniec ubijania małymi porcjami dosypywać cukier, żółtka lekko rozmieszać widelcem. Ustawić obroty robota na najmniejsze i cały czas mieszając białka wlać do nich żółtka i po połączeniu się masy wyłączyć robota. Mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać całe ciasto, wyrównać i piec w temp. 170 st około 30-35 minut po upieczeniu energicznie upuścić blaszkę na podłogę z wysokości około 50 cm i odstawić do wystudzenia.

Krem ananasowy: 

Owoce odsączyć z syropu i pokroić w kostkę, syrop owocowy wlać do szklanki i ewentualnie dopełnić wodą do pełnej szklanki o pojemności 250 ml, połowę syropu zagotować, a w drugiej rozmieszać proszek budyniowy, wlać na gotujący się syrop i mieszając zagotować, następnie wystudzić. 

Masło utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu, pokrojone owoce dodać na koniec do gotowego kremu i bardzo delikatnie całość połączyć ze sobą.

Mus malinowy:

Maliny przełożyć do garnuszka i tylko zagotować, aby puściły sok, czekoladę posiekać i dodać do gorących malin, wymieszać, aby czekolada się rozpuściła, przestudzić. 

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa placki, dolny ponownie ułożyć w formie do pieczenia i rozsmarować mus malinowy, następnie wyłożyć cały krem ananasowy i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i polać wierzch ciasta, dowolnie ozdobić, moje zostało ozdobione wiórkami z ciemnej czekolady i odstawić do lodówki na kilka godzin.