aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Tort z pianką i owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Wysmienite lekkie ciasto, może posłuzyć jako tort na każdą okazję. Duża ilość owoców i masy jest swietna!

Tort z pianką i owocami

Składniki:

Tort z pianką i owocami

 

  • Biszkopt:
  • 10 jaj
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt jasny:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 6 łyżek cukru
  • 1 masło
  • Spirytus do smaku
  • 0,5 litra mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 6 żółtek
  • Pianka:
  • 50 dag śmietanki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 60 dag serka homogenizowanego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 szkl wody
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • Owoce: brzoskwinie, ananasy, winogrono

 

Sposób przygotowania:

Tort z pianką i owocami
Masa: W małej porcji mleka mieszamy mąkę, żółtka i budyń. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy do stężenia. Studzimy i ucieramy z masłem. Dodajemy spirytus do smaku. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy dwa placki w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36.

W każdym po wystudzeniu wykrawamy kółka.

Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni do 30 minut.

Pianka: Śmietankę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek. Miksujemy. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i gdy zaczną tężeć dodajemy do masy serowej.

Przełożenie: Biszkopt jasny- masa- biszkopt ciemny w otwory dajemy owoce i tężejącą galaretkę czerwoną przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu- pianka- biszkopt ciemny w otwory dajemy owoce i tężejącą galaretkę pomarańczową.