Sposób przygotowania:
Tort z pianką i owocami
Masa: W małej porcji mleka mieszamy mąkę, żółtka i budyń. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy do stężenia. Studzimy i ucieramy z masłem. Dodajemy spirytus do smaku. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy dwa placki w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36.
W każdym po wystudzeniu wykrawamy kółka.
Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni do 30 minut.
Pianka: Śmietankę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek. Miksujemy. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i gdy zaczną tężeć dodajemy do masy serowej.
Przełożenie: Biszkopt jasny- masa- biszkopt ciemny w otwory dajemy owoce i tężejącą galaretkę czerwoną przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu- pianka- biszkopt ciemny w otwory dajemy owoce i tężejącą galaretkę pomarańczową.
W każdym po wystudzeniu wykrawamy kółka.
Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni do 30 minut.
Pianka: Śmietankę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek. Miksujemy. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i gdy zaczną tężeć dodajemy do masy serowej.
Przełożenie: Biszkopt jasny- masa- biszkopt ciemny w otwory dajemy owoce i tężejącą galaretkę czerwoną przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu- pianka- biszkopt ciemny w otwory dajemy owoce i tężejącą galaretkę pomarańczową.
marietta