kayleb

kayleb

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 25]

Placek warzywny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Placek warzywny smaczny i pożywny

Placek warzywny

Składniki:

Placek warzywny

 

  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 5 cukinii
  • 5 dużych marchewek
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 porcja mrożonego ciasta francuskiego (rozmrożonego)

Sposób przygotowania:

Placek warzywny
Paprykę i cukinię kroimy w kosteczki, marchewkę trzemy na drobnej tarce. Podsmażamy osoloną paprykę na dużym ogniu. Następnie wyjmujemy i odstawiamy paprykę a w tej samej oliwie podsmażamy lekko posoloną cukinię. Po usmażeniu również ją odstawiamy. Wycieramy patelnię z tłuszczu, wykładamy do niej masło, marchewki, wlewamy wino, solimy. Gotujemy aż płyn wyparuje a marchewki będą miękkie. Ciasto francuskie wykładamy na pomarowaną tłuszczem blachę, widelcem robimy kilka nakłuć.Na wierzch nakładamy folię aluminiową i obciążamy ją np. suchą fasolą. Po około 30 minutach pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni usuwamy fasolę i folię i dalej pieczemy około 10 minut. Na wierzchu układamy warzywa i podajemy. Smacznego!!!