Sposób przygotowania:
Placek wawelski
Margarynę, żółtka, cukier puder, śmietanę utrzeć mikserem i wyłożyć na mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Szybko połączyć krojąc nożem, zagnieść i rozwałkować (można na papierze do pieczenia) 2 jednakowe placki. Położyć na blachy, posmarować powidłami, wyłożyć na placek ubita piane z 8 białek( pozostały z ciasta i kremu ) + 2 łyżki cukru. Na pianę wsypać bakalie. Upiec na złoty kolor . Wykonanie kremu: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąki i wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami, cukrem i mąką . Gotowac do zgęstnienia.Masło i margarynę utrzeć na pianę. Dodać stopniowo ostudzony budyń i ucierać. Spirytus dodać wg. uznania.Wyłożyć masę na warstwę bakaliową 1-go placka, przykryć 2-gim tak aby bakalie były na wierzchu placka.