Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Placek wawelski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam bardzo dobry sprawdzony placek na imieniny

Placek wawelski

Składniki:

Placek wawelski

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki tortowej
  • 30 dag margaryny Palma
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 słoik powideł25 dag bakalii( rodzynki - wypłukane w gorącej wodzie i osuszone.
  • platki migdałów, pokrojone orzechy włoskie
  • Krem:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 0,5o l mleka
  • 1 szt masła EXTRA
  • 0.50 kg margaryny Palma
  • spirytus do smaku

Sposób przygotowania:

Placek wawelski
Margarynę, żółtka, cukier puder, śmietanę utrzeć mikserem i wyłożyć na mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Szybko połączyć krojąc nożem, zagnieść i rozwałkować (można na papierze do pieczenia) 2 jednakowe placki. Położyć na blachy, posmarować powidłami, wyłożyć na placek ubita piane z 8 białek( pozostały z ciasta i kremu ) + 2 łyżki cukru. Na pianę wsypać bakalie. Upiec na złoty kolor . Wykonanie kremu: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąki i wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami, cukrem i mąką . Gotowac do zgęstnienia.Masło i margarynę utrzeć na pianę. Dodać stopniowo ostudzony budyń i ucierać. Spirytus dodać wg. uznania.Wyłożyć masę na warstwę bakaliową 1-go placka, przykryć 2-gim tak aby bakalie były na wierzchu placka.