Sposób przygotowania:
Placki węgierskieZ drożdży, cukru, łyżki mąki i łyżki mleka przygotować zaczyn. Gdy wyrośnie, wlać go do reszty mąki, dodać sól, pozostałe mleko. Szybko wyrobić luźne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Wyrośnięte wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, podzielić na cztery równe części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć bułeczki na tacy, przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ser zetrzeć na cienkie wiórki, czosnek rozgnieść i wymieszać z łyżeczką przegotowanej wody. Rozgrzać olej na patelni. Każdą bułeczkę chwytać delikatnie czubkami palców i chwilę trzymać nad patelnią, by się rozciągnęła tworząc cienki i jak największy placek (zwracać uwagę, by nie powstały w nim dziury). Zrumienić placki z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć na talerz. Gorące posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie z czosnkiem, posypać obficie serem, polać śmietaną lub keczupem, posolić do smaku.