kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Placek z agrestem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placek jest przepyszny... puszysty i wilgotny. Doskonale smakuje z owocami kwaśnymi np. rabarbarem, agrestem, kwaśnymi jabłkami. Można go dowolnie modyfikować wykorzystując dostępne aktualnie owoce. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu.

Placek z agrestem

Składniki:

Placek z agrestem

podstawowe

  • (na blachę o wymiarach 25cm x 25cm)

 

  • 20 dkg masła
  • 25 dkg cukru pudru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 320 g mąki
  • 80g budyniu śmietankowego
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka octu winnego lub spirytusowego
  • ok. 0,5 kg owocu

 

Sposób przygotowania:

Placek z agrestem
Masło roztopić i utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym do białości. Dodać po kolei żółtka ucierając na puch. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem a na końcu ubitą pianę z białek.

Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać owoce ściśle obok siebie lekko wciskając w ciasto.

Opcjonalnie posypać kruszonką. Masło ugnieść z cukrem i płatkami owsianymi do otrzymania konsystencji mokrego piesku.

Posypać wierzch ciasta. Piec ~50 min. w temp. 180 stopni do tzw. „suchego patyczka”.  



Tagi:

ciasto owoce