Sposób przygotowania:
Placek z agrestem
Masło roztopić i utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym do białości. Dodać po kolei żółtka ucierając na puch. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i budyniem a na końcu ubitą pianę z białek.
Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać owoce ściśle obok siebie lekko wciskając w ciasto.
Opcjonalnie posypać kruszonką. Masło ugnieść z cukrem i płatkami owsianymi do otrzymania konsystencji mokrego piesku.
Posypać wierzch ciasta. Piec ~50 min. w temp. 180 stopni do tzw. „suchego patyczka”.
Delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układać owoce ściśle obok siebie lekko wciskając w ciasto.
Opcjonalnie posypać kruszonką. Masło ugnieść z cukrem i płatkami owsianymi do otrzymania konsystencji mokrego piesku.
Posypać wierzch ciasta. Piec ~50 min. w temp. 180 stopni do tzw. „suchego patyczka”.