Sposób przygotowania:
Placek z agrestem
Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie - wlewamy rozczyn z mleka i drożdży i zasypujemy mąką z brzegów. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Masło rozpuszczamy i dodajemy do mąki wraz z 2 łyżeczkami cukru waniliowego, 2 łyżkami cukru, żółtkiem, szczyptą soli. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok 30 minut). Twaróg ucieramy z jajkiem, szczyptą soli, 2 łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Odstawiamy na 15 minut. Następnie wykładamy masę serową pozostawiając przy brzegach około 2cm wolnego miejsca. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie studzimy. Agrest myjemy i oczyszczamy z ogonków. Budyń dokładnie mieszamy z 3 łyżkami soku jabłkowego. 250 ml soku jabłkowego, 5 łyżek cukru zagotować, dodać agrest. Dodajemy budyń i gotujemy jeszcze chwilę mieszając. Masę budyniowo - agrestową wykładamy na ciasto.