Sposób przygotowania:
Placek z jabłkami i wiórkami kokosowymi
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka i zalać 3 szklankami wody. Wsypać 2 łyżki cukru i cynamon. Zagotować. Przygotować biszkopt: żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 1/2 szklanki cukru. Białka ubijać na sztywną pianę, wsypując 1/2 szklanki cukru. Do utartych żółtek wlać 6 łyżek wody i wymieszać. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz ubitą pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na natłuszczoną i oprószoną bułką tartą blachę i piec 35-40 minut w temp 170C. Ugotowane jabłka wyjąć z wody i ugotować na niej 2 budynie. Margarynę roztopić, po czym wsypać wiórki kokosowe i cukier puder. Ciągle mieszając, zrumienić i ostudzić. Wbić 2 jajka oraz 1 białko i wymieszać. Na upieczony biszkopt wyłożyć jabłka, ugotowany budyń waniliowy i masę kokosową. Ciasto włożyć do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 20 minut.
Kasiaochab