Sposób przygotowania:
Placek z kremem czekoladowym
6 żółtek bardzo dokładnie utrzeć z łyżką cukru i łyżką wody. Resztę cukru połączyć z białkami i ubić sztywną pianę. Gotową dodać do żółtek wraz z mąką i kakao i dokładnie wymieszać. Wyrobione ciasto ostrożnie położyć do tortownicy. Tortownicę należy wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w temperaturze 200*C co najmniej 40 minut. Gotowy placek po ostygnięciu przekroić na trzy części i przełożyć kremem czekoladowym. Najlepiej według przepisu. 6 żółtek utrzeć z cukrem i dodać po trochu przesianą mąkę. Mleko przegotować z cukrem waniliowym, a następnie rozpuścić w 3-4 łyżkach wody kakao na słabym ogniu. Dodać do mleka wraz z żółtkami gotować powoli, aż cała masa zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia i przykryć papierem, by nie powstał kożuch. Gotową masę wstawić do lodówki. przed zastosowaniem dokładnie wymieszać.