blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Placek z kruszonką babci Halinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szybkie i smaczne na każdą kieszeń.

 Placek z kruszonką babci Halinki

Składniki:

Placek z kruszonką babci Halinki

 

  • 3 3/4 szklanki mąka,
  • 3/4 szklanki mleko,
  • 3/4 szklanki cukier,
  • 2 sztuki jajka,
  • 1 sztuka żółtko,
  • 10 dag madera,
  • 1 łyżka olej,
  • 5 dag drożdże,
  • cukier waniliowy,
  • 1 szczypta Sól

 

Sposób przygotowania:

Placek z kruszonką babci Halinki
Z 3/4 szklanki mąki i wszystkich pozostałych składników ciasta zrobić rozczyn i zostawić go w ciepłym miejscu na 7 godz. Następnie dodać pozostałą mąkę, wymieszać i od razu wyłożyć ciasto na blachę. Posmarować jajkiem na wierzchu ułożyć owoce lub dżem. Na wierzch można dać kruszonkę, poczekać aż ciasto podrośnie. Piec około 30 minut w temperaturze 200-220c.