SUPERPRZEPIS

Ciasto bananowa straciatella

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ciasto bananowa straciatella Więcej zdjęć (2)

Niebiańskie połączenie bananów i startej czekolady,najlepsze ciasto na upalny dzień, zachwyca swym wyglądem i smakiem, polecam na słodki poczęstunek

Składniki:

Ciasto bananowa straciatella

 

  • Forma 24/24 cm

 

  • 150 g podłużnych biszkoptów
  • 330 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 szklanka słodkiej śmietany 30%
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 banany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowa straciatella

ETAP 1:

Ciasto bananowa straciatella
Galaretki rozpuszczam banany obieram kroję

Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 300 ml gorącej wody, zostawiam do wystudzenia.

Pokrojone na plastry banany skrapiam szybko sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

Biszkopty układam w formie.

ETAP 2:

Ciasto bananowa straciatella
Śmietanę ubijam z jogurtem wlewam galaretki

Czekoladę ścieram na tarce.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijam na puszysto, mieszam z jogurtem, dodaję puder, wlewam lekko tężejącą galaretkę , wsypuję startą czekoladę mieszam do połączenia.

Na sam koniec dodaję do masy banany mieszam łyżką.

ETAP 3:

Ciasto bananowa straciatella
na biszkopty wylewam masę straciatella posypuję owocami

na biszkopty wylewam powstałą masę straciatella, na masie układam owoce,

ETAP 4:

Ciasto bananowa straciatella
na masie układam owoce zalewam galaretką

Zielone galaretki rozpuszczam w 700 ml gorącej wody, zostawiam do wystudzenia, tężejące wylewam na owoce, wstawiam do lodówki na całą noc aby ciasto stężało.

Smacznego!