lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Placek z rumem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Placek rumowy na deser.... Smacznego!

Placek z rumem

Składniki:

Placek z rumem

 

 

Sposób przygotowania:

Placek z rumem
3/4 kostki masła oraz3/4 szklanki cukru utrzeć na puszystą masę. Do tego wbić jedno jajko i bardzo dobrze ucierać. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, a następnie dodać do ucieranej masy. Pomarańcz bardzo dobrze umyć, a następnie wycisnąć z niego cztery łyżki soku. Skórkę pomarańczy strzeć na tarce o grubych oczkach. Skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok oraz 4 łyżki rumy wymieszać razem bardzo dokładnie, a później dodać do masy. Formę wysmarować margaryną, a w następnej kolejności wlać do niej zrobione ciasto. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około jedną godzinę. Upieczony placek odłożyć do wystygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.