Sposób przygotowania:
Placek z ziarnami słonecznika
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę ( ja to robię za pomocą robota), stopniowo dodajemy jajka i cały czas ucieramy aż składniki się połączą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sodą, przesiane sypkie składniki dodajemy do masy maślanej i mieszamy łyżką. Dodajemy śmietanę i wsypujemy słonecznik, wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy masę na blaszkę i wyrównujemy łyżką wierzch. Piekarnik nagrzewamy do 180`C bez termoobiegu, z termoobiegiem 160`C. Pieczemy 45-50` ( jak znam życie pań w kuchni to z tymi piekarnikami bywa różnie, dlatego najlepiej sprawdzić patyczkiem na środku ciasta czy ciasto nie oblepi patyczka, lub czy ugniata się lekko przy dotykaniu) Upieczone ciasto odklejamy za pomocą noża od brzegów blaszki i wykładamy na metalową kratkę aż do ostygnięcia. Można posypać pudrem, ja tego nie robię, radzę najpierw spróbować bo jest dość słodkie.