jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Placki z kaszy gryczanej i boczniaków

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

To przepis z cyklu "oszczędna gospodyni" - sposób na zagospodarowanie kaszy która została z dnia poprzedniego.

Placki z kaszy gryczanej i boczniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z kaszy gryczanej i boczniaków

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki z kaszy gryczanej i boczniaków
Gotujemy kaszę wg przepisu na opakowaniu, jeśli nie mamy takiej z dnia poprzedniego, którą możemy wykorzystać. Obieramy grzyby oraz cebulę. Kroimy je w drobna kostkę. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulkę, dodajemy grzyby i smażymy, około 10 minut. Do przestudzonej kaszy dodajemu grzyby, starty ser, natkę pietruszki oraz jaja. Mieszamy dokładnie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy niewielkie placuszki, posypujemy ziarnem słonecznika. Smażymy na rumiany kolor, z obydwu stron. Po upieczeniu odsączamy placuszki na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem z zielonych pomidorów lub innym.
Placki z kaszy gryczanej i boczniaków
Gotujemy kaszę wg przepisu na opakowaniu, jeśli nie mamy takiej z dnia poprzedniego, którą możemy wykorzystać.
Placki z kaszy gryczanej i boczniaków
Do przestudzonej kaszy dodajemu grzyby, starty ser, natkę pietruszki oraz jaja.
Placki z kaszy gryczanej i boczniaków
Smażymy na rumiany kolor, z obydwu stron.
Placki z kaszy gryczanej i boczniaków
Placuszki podajemy ułożone w stertę z ulubionym sosem.