Sposób przygotowania:
Placek ze śliwkami 2
Śliwki bardzo dokładnie myjemy, a później każdą przekrajamy na połówkę, żeby wyciągnąć ze środka pestki. CIASTO: Margarynę oraz masło rozdrabniamy za pomocą noża, a później dodajemy do tego 50 dag mąki, 25 dag cukru pudru , cztery łyżki śmietany, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia oraz wbijamy do tego cztery żółtka. Wszystkie te połączone ze sobą składniki mieszamy ze sobą i ugniatamy na ciasto. Ciasto przedzielamy na dwie części. Jedną z tych części zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i dajemy do formy obłożonej papierem do pieczenia, a następnie na to układamy śliwki bez pestek. W następnej kolejności na wyciągamy z lodówki odstawione wcześniej ciasto i trzemy na tarce o grubych oczkach posypując warstwę śliwkową. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 50 minut.