Sposób przygotowania:
Placek ziemniaczany węgierski z kapustą
Kapustę kiszoną z namoczonymi na noc grzybami (nie dotyczy pieczarek) ugotować, dodając do garnka skórkę z kromki chleba oraz przyprawy zapachowe. Potem oczyścić, opłukać papryki i cebule oraz pokroić je na paski talarki oraz obsmażyć lekko, dodając do kapusty kiszonej w trakcie gotowania. Ziemniaki na placki obrać, opłukać, zetrzeć, a sok z nich odcisnąć, dodać mąki ziemniaczanej i jajo surowe oraz sól. Wlać na patelnię olej i na rozgrzany kłaść łopatką masę ziemniaczaną na całą powierzchnie, by placek był jak omlet do nadziewania. Obrócić placek dwiema łopatkami na drugą stronę i smażyć jeszcze kilka minut z drugiej strony. Smażyć drugą porcję, wyjąć, odsączyć. Przełożyć na płaski talerz i przełożyć go na drugi talerz. Obie porcje placka przełożyć porcją kapusty z grzybami lub pieczarkami oraz papryką i cebulą i złożyć na pół jak omlet Podawać skropione ostrym tabasco lub z ostrym ketchupem.