marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placek ziemniaczany węgierski z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Placki ziemniaczane są przyrządzane na różne sposoby,np. po węgiersku z mięsem,i sosem.Dziś będzie jego jarska wersja z kapustą i grzybami.

Placek ziemniaczany węgierski z kapustą

Składniki:

Placek ziemniaczany węgierski z kapustą

 

  • 0,5 kg.ziemniaków,
  • 0,5 kg.kapusty kiszonej,
  • 2 świeże duże papryki,
  • 2 cebule wedle gustu,
  • 30 dag. suszonych grzybów leśnych lub pieczarek,
  • ketchup pikantny lub tabasco,
  • 1 l.wody,
  • skórka z chleba,
  • olej do smażenia,
  • jajko,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Placek ziemniaczany węgierski z kapustą
Kapustę kiszoną z namoczonymi na noc grzybami (nie dotyczy pieczarek) ugotować, dodając do garnka skórkę z kromki chleba oraz przyprawy zapachowe. Potem oczyścić, opłukać papryki i cebule oraz pokroić je na paski talarki oraz obsmażyć lekko, dodając do kapusty kiszonej w trakcie gotowania. Ziemniaki na placki obrać, opłukać, zetrzeć, a sok z nich odcisnąć, dodać mąki ziemniaczanej i jajo surowe oraz sól. Wlać na patelnię olej i na rozgrzany kłaść łopatką masę ziemniaczaną na całą powierzchnie, by placek był jak omlet do nadziewania. Obrócić placek dwiema łopatkami na drugą stronę i smażyć jeszcze kilka minut z drugiej strony. Smażyć drugą porcję, wyjąć, odsączyć. Przełożyć na płaski talerz i przełożyć go na drugi talerz. Obie porcje placka przełożyć porcją kapusty z grzybami lub pieczarkami oraz papryką i cebulą i złożyć na pół jak omlet Podawać skropione ostrym tabasco lub z ostrym ketchupem.