fuksja

fuksja

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Placki brokułowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Proste, łatwe, szybkie. Razem z moimi przyjaciółkami opracowałyśmy własną wersję. Najpyszniejsze danie z Rejsu w Białymstoku.

Placki brokułowe

Składniki:

Placki brokułowe

 

  • jeden spory brokuł, albo opakownie mrożonego
  • 3/4 szklanki tartego sera żółtego (Edam, Gouda)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • przyprawy ziołowe, np. Kamis fit do zup
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz naturalny
  • jajko gotowane- jeśli bardzo lubimy jajeczka, posiekać
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki brokułowe
Brokuł ugotować, ale musi byś troszkę twardawy- szybkie gotowanie warzyw zatrzymuje najwięcej witamin. Najlepiej gotuj na parze. Ostudzić, posiekać, jeśli użuwamy zielonych końcówek posiekać dość drobno. Rozmieszać jajka, dodać przyprawy, wymieszać z brokułem, dodać bułkę tartą i potarkowany ser. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron. Można też formować kotlety i obtaczać w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej- trochę więcej pracy. Podawać na gorąco z pysznym sosem jogurtowo- majonezowo- czosnkowym- w kolejnym przepsie:) albo według własnego smczku.