Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Placki cukiniowo - ziemniaczano - paprykowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wśród moich bliskich nie brakuje wielbicieli placków ziemniaczanych oraz cukiniowo - ziemniaczanych. Mój kolejny, udany, eksperyment to placki cukiniowo - ziemniaczano - paprykowe.

Placki cukiniowo - ziemniaczano - paprykowe

Składniki:

Placki cukiniowo - ziemniaczano - paprykowe

 

Sposób przygotowania:

Placki cukiniowo - ziemniaczano - paprykowe

ETAP 1:

Placki cukiniowo - ziemniaczano - paprykowe
Cukinię myjemy i, wraz ze skórką, ścieramy na tarce

Cukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce.

ETAP 2:

Placki cukiniowo - ziemniaczano - paprykowe
Ziemniaki ścieramy na tarce, paprykę kroimy w drobną kostkę

Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce.

Paprykę myjemy, kroimy w drobną kostkę.

ETAP 3:

Placki cukiniowo - ziemniaczano - paprykowe
Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i przyprawy

Warzywa odsączamy z nadmiaru płynu. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, przyprawy.

ETAP 4:

Placki cukiniowo - ziemniaczano - paprykowe
Dodajemy jajka, mieszamy na jednolitą masę

Dodajemy jajka, mieszamy.

ETAP 5:

Placki cukiniowo - ziemniaczano - paprykowe
Placki smażymy na głębokim tłuszczu

Na patelni rozgrzewamy głęboką warstwę oleju lub, zamiennie, oliwę.

Za pomocą łyżki do zupy nabieramy porcje ciasta, kładziemy je na głęboki tłuszcz, spłaszczamy. Smażymy z obu stron, po ok. 3 minuty na stronę.

Podajemy w wersji na słono lub na słodko, z cukrem.


Tagi:

placki warzywa