WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2100]

Placki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki czy też racuchy drożdżowe miękkie i puszyste, smażone na oleju. Idealne jako samodzielny posiłek lub deser.

Placki drożdżowe  Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki drożdżowe

Sposób przygotowania:

Placki drożdżowe

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miski. Wsypać 1 łyżkę cukru zwykłego, 1 łyżkę mąki i pół szklanki podgrzanego mleka.

Dokładnie wszystko rozmieszać tworząc zaczyn. Zaczyn zostawić na ok. 15 minut żeby zaczął pracować.
Po tym czasie wsypać resztę mąki, cukier waniliowy, wlać resztę mleka, wbić jajko i zmiksować wszystko na gładkie ciasto. Ciasto powinno być dość gęste.

Ciasto nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy potroi objętość smażyć na patelni na gorącym oleju na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Placki drożdzowe
Placki drożdżowe po usmażeniu obsypane cukrem pudrem
Placki drożdzowe
Usmażone placki wyłożone na ręcznik papierowy
Placki drożdzowe
Placki drożdżowe w trakcie smażenia na patelni
Placki drożdzowe
Ciasto na placki drożdżowe po wyrośnięciu
Placki drożdzowe
mleko, drożdże, cukier i mąka rozrobione na zaczyn

Tagi:

racuchy placki