Sposób przygotowania:
Pyszne racuchy ze śmietaną (drożdżowe)
Zaczynam od rozmieszania drożdży z cukrem waniliowym, łyżeczką mąki i lekko podgrzaną śmietaną ( ma być ciepła, nie gorąca). Odstawiam zaczyn na 15 minut, by lekko podrósł. Mąkę wsypuję do miski, dodaję wyrośnięty zaczyn, jajko i cukier puder.
Mieszam ciasto najpierw łyżką, a potem krótko dłonią, i odstawiam miskę przykrytą ściereczką na 30 minut.
Gdy ciasto podrośnie, przekładam je na podsypaną mąką stolnicę. Dzielę je na pół, formuję dwa wałki (średnica 5 cm).
Ostrym nożem kroję każdy na plastry grubości ok. 1 cm.
Takie placuszki smażę na małym ogniu, z obu stron, na rumiano - po 2-3 minuty z każdej strony. Ogień musi być mały, bo szybko się rumienią.
Mieszam ciasto najpierw łyżką, a potem krótko dłonią, i odstawiam miskę przykrytą ściereczką na 30 minut.
Gdy ciasto podrośnie, przekładam je na podsypaną mąką stolnicę. Dzielę je na pół, formuję dwa wałki (średnica 5 cm).
Ostrym nożem kroję każdy na plastry grubości ok. 1 cm.
Takie placuszki smażę na małym ogniu, z obu stron, na rumiano - po 2-3 minuty z każdej strony. Ogień musi być mały, bo szybko się rumienią.