dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Placki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, pulchne placki z dżemem lub innym dodatkiem.

Placki drożdżowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Placki drożdżowe
Pół szklanki mleka podgrzewamy. W mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrósł. Mąkę przesiewamy i do mąki dodajemy sól, rozczyn drożdżowy, jajka, cukier, cukier wanilinowy . Mieszamy dolewając mleko do momentu, aż ciasto będzie gładkie i średnio gęste. Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosłą ok 20 minut. Na rozgrzanym oleju smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Smacznego!
Placki drożdżowe
Rozrabiamy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosły.
Placki drożdżowe
Ciasto drożdżowe dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Placki drożdżowe
Smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron.