Sposób przygotowania:
Placki jaglane z bananami
Kaszę jaglaną należy przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki. Następnie należy ją ugotować w ilości wody dwa razy większej niż kaszy. Ja zawsze gotuję porcję z jednej filiżanki kaszy, a potem wykorzystuję ją przez dwa dni. Po ugotowaniu kaszy odmierzyć dwie łyżki i przesypać do blendera. Mleko owsiane lub inne mleko roślinne zagotować z pokrojonymi daktylami i dorzucić do kaszy. Wszystko zmiksować na gładką masę. Dosypać zamienniki jajka czyli skrobię kukurydzianą i siemię lniane oraz dolać łyżeczkę oleju słonecznikowego. Wymieszać z masą jaglaną. Banana pokroić na półplasterki i dodać do ciasta. Wymieszać i smażyć niewielkie placuszki na patelni naleśnikowej bez dodatku tłuszczu. Podawać na ciepło lub na zimno, w obu wersjach smakują znakomicie.