MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Placki jaglane z bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placuszki jaglane z bananami dla alergika. Bez dodatku jaj, mleka krowiego, mąki i cukru.

Placki jaglane z bananami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki jaglane z bananami

 

  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • filiżanka mleka owsianego
  • 3 suszone daktyle
  • 2 łyżki skrobi kukrydzianej
  • pół łyżki siemienia lnianego
  • łyżeczka oleju kukurydzianego
  • banan

Sposób przygotowania:

Placki jaglane z bananami
Kaszę jaglaną należy przelać zimną wodą, a następnie wrzątkiem, żeby pozbyć się ewentualnej goryczki. Następnie należy ją ugotować w ilości wody dwa razy większej niż kaszy. Ja zawsze gotuję porcję z jednej filiżanki kaszy, a potem wykorzystuję ją przez dwa dni. Po ugotowaniu kaszy odmierzyć dwie łyżki i przesypać do blendera. Mleko owsiane lub inne mleko roślinne zagotować z pokrojonymi daktylami i dorzucić do kaszy. Wszystko zmiksować na gładką masę. Dosypać zamienniki jajka czyli skrobię kukurydzianą i siemię lniane oraz dolać łyżeczkę oleju słonecznikowego. Wymieszać z masą jaglaną. Banana pokroić na półplasterki i dodać do ciasta. Wymieszać i smażyć niewielkie placuszki na patelni naleśnikowej bez dodatku tłuszczu. Podawać na ciepło lub na zimno, w obu wersjach smakują znakomicie.
Placki jaglane z bananami
Daktyle kroimy na kawałki i zagotowujemy z mlekiem
Placki jaglane z bananami
Do masy jaglanej dodajemy zamienniki jajka
Placki jaglane z bananami
Banana obrać ze skórki i pokroić w półplasterki
Placki jaglane z bananami
Smażyć placuszki na złoto na patelni bez dodatku tłuszczu