kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Placki jaglano - cukiniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne placki. Przygotowane z kaszy jaglanej z dodatkiem cukinii, marchewki i czosnku. Placki są szybkie w przygotowaniu i tanie. Polecam na obiad lub kolację.

Placki jaglano - cukiniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki jaglano - cukiniowe

 

Sposób przygotowania:

Placki jaglano - cukiniowe
Cukinię myjemy i osuszamy z wody. Ścieramy na tarce o małych oczkach do miski. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy. Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki, ścieramy na tarce i dokładamy do startej cukinii. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, wkładamy do miski.
Do masy dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Łyżką nabieramy porcję ciasta i przekładamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumniany kolor.
Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z tłuszczu.
Placki jaglano - cukiniowe
Do startej cukinii dodajemy sól i mieszamy.
Placki jaglano - cukiniowe
Do startej cukinii dodajemy sól i mieszamy.
Placki jaglano - cukiniowe
Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy placki.
Placki jaglano - cukiniowe
Placki układamy na ręczniku papierowym i odsączamy z oleju.