Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2745]

Kolorowe placki z kaszą i jarmużem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Placuszki z kurczaka z dodatkiem kaszy jaglanej i kolorowych warzyw to ciekawe i bardzo smaczne połączenie.

Kolorowe placki z kaszą i jarmużem

Składniki:

Kolorowe placki z kaszą i jarmużem

 

  • 20-25 dag fileta z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki przyprawy staropolskiej do kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2-3 liście jarmużu
  • 2 łyżki mąki
  • 2-3 jajka
  • 5 dag pieczarek
  • 0,5 cebuli
  • kawałek marchewki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kolorowe placki z kaszą i jarmużem

ETAP 1:

Kolorowe placki z kaszą i jarmużem
Pokrojone mięso zamarynować w przyprawach.

Umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami. Odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.

ETAP 2:

Kolorowe placki z kaszą i jarmużem
Mięso połączyć z kaszą, cebulą i jarmużem.

Liście jarmużu blanszować 3-4 minuty w osolonej wodzie, osączyć, wyciąć grube nerwy, resztę pokroić. Do mięsa dodać ugotowaną kaszę, posiekaną cebulę i jarmuż.

ETAP 3:

Kolorowe placki z kaszą i jarmużem
Mięso połączyc z pieczarkami i marchewką.

Pieczarki umyć, pokroić w kosteczkę. Obraną marchew zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki i marchew połączyć z mięsem, dodać roztrzepane jajka.

ETAP 4:

Kolorowe placki z kaszą i jarmużem
Dodać pozostałe przygotowane produkty i przyprawy.

Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, doprawić do smaku solą i pieprzem.

ETAP 5:

Kolorowe placki z kaszą i jarmużem

Wszystko razem dokładnie wymieszać.

ETAP 6:

Kolorowe placki z kaszą i jarmużem

Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki. Osączyć z nadmiaru tłuszczu, podawać.