Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1542]

Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, bardzo sycąca i rozgrzewająca. Idealna na chłodne dni. Nie potrzeba wiele składników. Nam bardzo smakowała.

Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak

Składniki:

Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak

Składniki:

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak
1. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki.

2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy starte warzywa i chwilę przesmażamy, wrzucamy pieczarki i ponownie przesmażamy, następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości składników.

3. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlewamy do zupy i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem według uznania.

4. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, ugotowaną dodajemy do zupy.

5. Gotową zupę podajemy. Ja swoją podałam z grzankami z bułki. Smacznego życzę.



Moje rady:

Z tej receptury wyszło mi 2 litry zupy.

Porcja dla 4 osób.