Sposób przygotowania:
Placki mandaryńskie
Do dużej miski emaliowanej przesiać mąkę, dodać sól, wymieszać, wlać 1 łyżkę oleju. Cały czas mieszając drewnianą kopystką wlewać powoli wrzącą wodę, by ciasto nabrało luźnej konsystencji. Na samym końcu wyrabiać ciasto rękami w ciągu 1 minuty. Gotowe ciasto przykryć lekko wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Stolnicę posypać cienko mąką, ułożyć ciasto, ukształtować wałek grubości około 3 centymetrów i podzielić go na 30 części. Z każdej porcji formować kulkę, rozklepać na placek. Każdy placek posmarować z jednej strony olejem. Placki łączyć parami, posmarowanymi olejem stronami do siebie. Każdą parę placków rozwałkować na jeden placek. Wszystkie placki ułożyć na stolnicy i nakryć suchą ściereczką. Żeliwną patelnię rozgrzać mocno na dużym ogniu, układać placek, smażyć na średnim ogniu tak długo, aż ciasto zacznie puchnąć, odwrócić placek, smażyć drugą stronę około 1 minuty, odwrócić, dosmażyć z drugiej strony. Gotowe placki przekładać do żaroodpornego naczynia. Tuż przed nałożeniem na półmisek placki delikatnie rozdzielić. Podawać głównie do kaczki po pekińsku, ale także do smażonych i pieczonych mięs.