Sposób przygotowania:
Placki marchwiowo-ryżowe z dipem chrzano
Ryż gotować w 1 L posolonej wody do miękkości (ok. 25 minut). Żółtka wymieszać z jogurtem i mąką. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami, wymieszać z ryżem i masą jajeczną. Przyprawić solą i pieprzem.
Przygotować dip: wymieszać jogurt, kwaśną śmietanę i chrzan. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać koperek. Odstawić na 30 minut.
Na dwóch patelniach rozpuścić po 1 łyżce oliwy, wyłożyć po połowie masę ryżową i wyrównać powierzchnię. Smażyć z obu stron po 10 minut na słabym ogniu (odwracając przy pomocy talerza). Gotowe placki przekroić na pół, rozłożyć na podgrzane talerze i podawać z dipem chrzanowym.
Przygotować dip: wymieszać jogurt, kwaśną śmietanę i chrzan. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać koperek. Odstawić na 30 minut.
Na dwóch patelniach rozpuścić po 1 łyżce oliwy, wyłożyć po połowie masę ryżową i wyrównać powierzchnię. Smażyć z obu stron po 10 minut na słabym ogniu (odwracając przy pomocy talerza). Gotowe placki przekroić na pół, rozłożyć na podgrzane talerze i podawać z dipem chrzanowym.