Sposób przygotowania:
Placki na mięsie
Do przesianej mąki wbijamy jajka dodajemy szczyptę soli .Z drożdży łyżki soli, łyżeczki cukru. 2 łyżek mleka przygotowujemy rozczyn, pozostawiamy na pare minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozczyn łćzymy z mąką i mlekiem wyrabiając dość wolne ciasto, które wałkujemy na grubość około 2 cm. Kubkiem wykrawamy bułki i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie do gęsiarki układamy poporcjowane żeberka, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem .Na mięso układamy plastry cebuli podlewamy olejem i dusimy na wolnym ogniu. Kiedy bułki podrosną układamy na mięso (wcześniej podlewamy wodą) przykrywamy pokrywką na około 20 minut(nie podnosimy w tym czasie pokrywki). Po 20 minutach wyjmujemy bułki polewamy sosem. Wkładamy następne bułki podlewając wcześniej wodą. Smacznego