SUPERPRZEPIS

Placki po Bałkańsku

  • PawJon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Placki po Bałkańsku

Potrawa smaczna i dość prosta jednak złożona z wielu etapów.
Proporcje składników dla 3-4 osób.

Składniki:

Placki po Bałkańsku

 

  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 300g kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • sos 1000 wysp
  • 1 duży zielony ogórek
  • 20g masła
  • 1 cebula dymka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki octu
  • sól, pieprz
  • pieprz cayenne
  • tymianek
  • sos sojowy(do dekoracji)
  • 4 liście sałaty(do dekoracji)
  • 200 g mąki pszennej
  • ketchup(do dekoracji)
  • natka pietruszki(do dekoracji)
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki po Bałkańsku
Szatkujemy kapustę pekińską i wkładamy do miski. Dodajemy posiekaną w pół-plastry połówkę czerwonej cebuli i połowę pokrojonego w kostkę pomidora. Następnie dodajemy oliwy, octu i soli. Wszystko zalewamy sosem 1000 wysp tak aby utworzyło to plastyczną masę. Odkładamy do lodówki by składniki przegryzły się ze sobą. Ogórka kroimy w przekątne plastry o grubości około 0,5 cm. Posypujemy szczyptą tymianku, oregano i pieprzu. Na sam wierzch układamy czubeczek łyżeczki masła. Odstawiamy na później Ciasto na placki robimy następująco. Ścieramy najpierw cebulę, później na małych i grubych oczkach ziemniaki w proporcji pół na pół. Do tego dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i czerwoną cebulę drobno posiekaną. Do masy wbijamy jajko. Solimy, dodajemy pieprzu cayenne. Wsypujemy tyle mąki by utworzyć masę bardziej przypominającą tę do kotletów mielonych:) Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na blado złoty kolor. W między czasie nastawiamy piekarnik na tryb termoobiegu i 180 stopni. Następnie układamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika razem z plastrami ogórka(plastry na kratkę!) Smażymy około 7-12 min aż będą chrupiące i brunatne. Wyjmujemy wszystko i dekorujemy następująco. Placki ustawiamy na postumencie z pokrojonych w paski liści salaty. obok robimy rozmaz łyżeczką ketchupu i przy plackach układamy na przemian pomidory pokrojone w ósemki i nasze plastry ogórków. Wszystko skrapiamy sosem sojowym i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!!