Sposób przygotowania:
Placki po Bałkańsku
Szatkujemy kapustę pekińską i wkładamy do miski. Dodajemy posiekaną w pół-plastry połówkę czerwonej cebuli i połowę pokrojonego w kostkę pomidora. Następnie dodajemy oliwy, octu i soli. Wszystko zalewamy sosem 1000 wysp tak aby utworzyło to plastyczną masę. Odkładamy do lodówki by składniki przegryzły się ze sobą. Ogórka kroimy w przekątne plastry o grubości około 0,5 cm. Posypujemy szczyptą tymianku, oregano i pieprzu. Na sam wierzch układamy czubeczek łyżeczki masła. Odstawiamy na później Ciasto na placki robimy następująco. Ścieramy najpierw cebulę, później na małych i grubych oczkach ziemniaki w proporcji pół na pół. Do tego dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i czerwoną cebulę drobno posiekaną. Do masy wbijamy jajko. Solimy, dodajemy pieprzu cayenne. Wsypujemy tyle mąki by utworzyć masę bardziej przypominającą tę do kotletów mielonych:) Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na blado złoty kolor. W między czasie nastawiamy piekarnik na tryb termoobiegu i 180 stopni. Następnie układamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika razem z plastrami ogórka(plastry na kratkę!) Smażymy około 7-12 min aż będą chrupiące i brunatne. Wyjmujemy wszystko i dekorujemy następująco. Placki ustawiamy na postumencie z pokrojonych w paski liści salaty. obok robimy rozmaz łyżeczką ketchupu i przy plackach układamy na przemian pomidory pokrojone w ósemki i nasze plastry ogórków. Wszystko skrapiamy sosem sojowym i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!!