Sposób przygotowania:
Placki po węgiersku według Bożeny
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać obrane pokrojone w kostkę cebule oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku delikatnie podsmażając. Do podsmażonej cebuli dodać rozmrożone podgrzybki (mogą być pieczarki) oraz doprawić delikatnie pieprzem i solą a także dodając 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina.
Do sosu dodać pokrojone mięso (mięso oprószyć solą zmiękczającą) i dusić w sosie tak długo aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia sos zagęścić mąką wymieszaną z wodą, albo gotowym sosem przygotowanym według opakowania. W razie potrzeby doprawić do smaku według uznania.
Obrane i opłukane ziemniaki zetrzeć na tarce (drobne oczka ), dodać jajko,przyprawy oraz mąkę, całość dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej nakładać ciasto i smażyć okrągłe placki na złoty kolor z obu stron.
Na połowę usmażonego placka nałożyć gulasz zwinąć na pół czyli przykryć drugą połową.
Podawać z dodatkiem śmietany.
Do sosu dodać pokrojone mięso (mięso oprószyć solą zmiękczającą) i dusić w sosie tak długo aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia sos zagęścić mąką wymieszaną z wodą, albo gotowym sosem przygotowanym według opakowania. W razie potrzeby doprawić do smaku według uznania.
Obrane i opłukane ziemniaki zetrzeć na tarce (drobne oczka ), dodać jajko,przyprawy oraz mąkę, całość dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej nakładać ciasto i smażyć okrągłe placki na złoty kolor z obu stron.
Na połowę usmażonego placka nałożyć gulasz zwinąć na pół czyli przykryć drugą połową.
Podawać z dodatkiem śmietany.
gusia1000