BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1079]

Placki po węgiersku według Bożeny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Każdy z nas na pewno lubi placki po węgiersku inaczej z gulaszem. Ja dzisiaj serwuje placki po węgiersku według mojego przepisu.

Placki po węgiersku według Bożeny Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Placki po węgiersku według Bożeny

 

  • Składniki na gulasz;
  • mięso wieprzowe około 600 g,
  • wino wytrawne 2 szkl,
  • sól i pieprz,
  • ząbki czosnku 2,
  • cebula 2 szt,
  • podgrzybki około 200 g,
  • masło klarowne 2 łyżki,

 

  • Ciasto na placki;
  • ziemniaki 1,5 kg,
  • jajko,
  • cebula 1 szt,
  • czosnek 2 ząbki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa w płynie do smaku,
  • mąka według uznania,
  • olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Placki po węgiersku według Bożeny
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać obrane pokrojone w kostkę cebule oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku delikatnie podsmażając. Do podsmażonej cebuli dodać rozmrożone podgrzybki (mogą być pieczarki) oraz doprawić delikatnie pieprzem i solą a także dodając 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina.

Do sosu dodać pokrojone mięso (mięso oprószyć solą zmiękczającą) i dusić w sosie tak długo aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia sos zagęścić mąką wymieszaną z wodą, albo gotowym sosem przygotowanym według opakowania. W razie potrzeby doprawić do smaku według uznania.

Obrane i opłukane ziemniaki zetrzeć na tarce (drobne oczka ), dodać jajko,przyprawy oraz mąkę, całość dokładnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej nakładać ciasto i smażyć okrągłe placki na złoty kolor z obu stron.

Na połowę usmażonego placka nałożyć gulasz zwinąć na pół czyli przykryć drugą połową.

Podawać z dodatkiem śmietany.
Placki po węgiersku według Bożeny
Podgrzybki rozmrozić,przelać gorącą wodą
Placki po węgiersku według Bożeny
Cebule podsmażyć z ząbkami czosnku dodając rozmrożone podgrzybki
Placki po węgiersku według Bożeny
Do cebuli dodać wino oraz oczyszczone,opłukane i pokrojone w kostkę mięso
Placki po węgiersku według Bożeny
Mieso dusimy w sosie do całkowitej miękkości
Placki po węgiersku według Bożeny
Ziemniaki po obraniu i opłukaniu zetrzeć na tarce,doprawić ciasto przyprawami,dodać jajko i mąkę
Placki po węgiersku według Bożeny
Na rozgrzanym oleju smażyć okrągłe placki
Placki po węgiersku według Bożeny
Podajemy zaraz po upieczeniu