Sposób przygotowania:
Placki po węgiersku z fasolką szparagową
1. Gulasz: Mięso z łopatki kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kostkę. Mięso i cebulę przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mięso zalewam wodą wymieszaną razem z mąką. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i paprykę mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny.
Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Fasolkę obcinam na końcach i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa.
Do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Całość gotuję około 15 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem i oregano.
2. Placki: Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Mieszam. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę na rumiano duże okrągłe placki. 3. Na każdy usmażony placek nakładam porcję gulaszu.
Placek składam na pół i podaję.
Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Fasolkę obcinam na końcach i kroję na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaję do mięsa.
Do gulaszu dodaję koncentrat pomidorowy. Całość gotuję około 15 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem i oregano.
2. Placki: Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Mieszam. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę na rumiano duże okrągłe placki. 3. Na każdy usmażony placek nakładam porcję gulaszu.
Placek składam na pół i podaję.
Jagodowa
Magdalena88