Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1318]

Placek po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, placki po węgiersku na obiad. Moja rodzinka uwielbia takie placki.

Placek po węgiersku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek po węgiersku

Gulasz :

Ciasto ziemniaczane:

Dodatkowo :

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Placek po węgiersku
Gulasz:

Mięso pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu z przyprawami.

Następnie obrać cebulę, pokroić w pół plastry, przesmażyć, dodać do mięsa.

Przesmażone mięso przełożyć do garnka, podlać wodą, tyle, aby zakryć mięso, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

Na samym końcu papryki pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do mięsa.

Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do mięsa, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania sosu.

Doprawić przyprawami do smaku.

Ciasto ziemniaczane:

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach (ja tarłam za pomocą robota)

Dodać pozostałe składniki ciasta, dobrze wymieszać.

Smażyć grube placki na tłuszczu.

Usmażone placki, przełożyć na talerze, połowę każdego placka polać gulaszem, i przykryć drugą połową placka.

Jak ktoś lubi, można polać placek śmietaną, ja nie polewam, bo wolę bez.

Smacznego !
Placek po węgiersku
Ze składników przygotowano ciasto ziemniaczane
Placek po węgiersku
Na rozgrzanej p[atelni nałożono porcję ciasta
Placek po węgiersku
Placek ziemniaczny usmażony na wolnym ogniu na złoty kolor
Placek po węgiersku
Z przygotowanych składników ugotowano gulasz do placków