Sposób przygotowania:
Placek po węgiersku
Gulasz:
Mięso pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu z przyprawami.
Następnie obrać cebulę, pokroić w pół plastry, przesmażyć, dodać do mięsa.
Przesmażone mięso przełożyć do garnka, podlać wodą, tyle, aby zakryć mięso, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Na samym końcu papryki pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do mięsa.
Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do mięsa, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania sosu.
Doprawić przyprawami do smaku.
Ciasto ziemniaczane:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach (ja tarłam za pomocą robota)
Dodać pozostałe składniki ciasta, dobrze wymieszać.
Smażyć grube placki na tłuszczu.
Usmażone placki, przełożyć na talerze, połowę każdego placka polać gulaszem, i przykryć drugą połową placka.
Jak ktoś lubi, można polać placek śmietaną, ja nie polewam, bo wolę bez.
Smacznego !
Mięso pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu z przyprawami.
Następnie obrać cebulę, pokroić w pół plastry, przesmażyć, dodać do mięsa.
Przesmażone mięso przełożyć do garnka, podlać wodą, tyle, aby zakryć mięso, dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Na samym końcu papryki pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do mięsa.
Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości wody, wlać do mięsa, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania sosu.
Doprawić przyprawami do smaku.
Ciasto ziemniaczane:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach (ja tarłam za pomocą robota)
Dodać pozostałe składniki ciasta, dobrze wymieszać.
Smażyć grube placki na tłuszczu.
Usmażone placki, przełożyć na talerze, połowę każdego placka polać gulaszem, i przykryć drugą połową placka.
Jak ktoś lubi, można polać placek śmietaną, ja nie polewam, bo wolę bez.
Smacznego !