przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Placki po zbójnicku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepyszna i sycąca potrawa , jako urozmaicenie dla zwykłych placków ziemniaczanych.

Placki po zbójnicku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki po zbójnicku

 

 

Sposób przygotowania:

Placki po zbójnicku
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Możemy je skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Jedną z cebul również obieramy i siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy do niego pieczarki i cebulę, doprawiamy tymiankiem, solą , pieprzem i smażymy krótko. Następnie dodajemy mięso.Mieszamy wszystko razem i podsmażąmy aż mięso się lekko zrumieni. Doprawiamy jeszcze solą pieprzem, papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy keczup. Mieszamy.Przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy mięso około kwadransa. Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce.Odciskamy sok. Dodajemy drugą z cebul, również obraną i drobno posiekaną., a także mąkę i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać natkę pietruszki-świeżą lub suszoną. masę mieszamy. Smażymy na patelni placki- na rumiano, z obu stron. Placki przekładamy masą mięsną. Jemy na ciepło.
Placki po zbójnicku
Smakuje wszystkim w mojej rodzinie :D i jest dość proste w przygotowaniu