Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Placki puri

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

kolejny przepis z kuchni indyjskiej:)

Placki puri

Składniki:

Placki puri

 

  • 25 dag. mąki pełnoziarnistej
  • 20 dag. mąki pszennej
  • 2 łyżki stołowe sklarowanego masła
  • łyżeczka soli
  • szklanka letniej przegotowanej wody
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki puri
Masło delikatnie roztopić. Wymieszać dwa rodzaje mąki, dadac sól, roztopione masło i stopniowo wlewając wodę zagnieść elastyczne ciasto. zawinąć w folię, odłożyć na godzinę. Podzielić na 8 równych części i na stolnicy wysypanej mąką rozwałkować cienkie placki. Smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu, usmażone osączyć na kuchennym ręczniku. podawać natychmiast po przygotowaniu.

Tagi:

dania placki