Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Placki z borówkami i serkiem Ricotta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puszyste placki z borówkami, serkiem Ricotta polane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.......

Placki z borówkami i serkiem Ricotta

Składniki:

Placki z borówkami i serkiem Ricotta

 

  • 1,5 szkl mąki
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 szkl borówek
  • 3/4 szkl mleka
  • 2 jajka
  • 250g serka ricotta
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka wanilii
  • szczypta soli
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Placki z borówkami i serkiem Ricotta

ETAP 1:

Do maki dodajemy sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier, mieszamy, robimy dołeczek, dodajemy roztrzepane jajka, ser, mleko, wanilię, sok z cytryny, wszystko krótko ale dokładnie mieszamy łyżką, wsypujemy oczyszczone borówki.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, kładziemy porcje ciasta, smażymy na wolnym ogniu z obydwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki przekładamy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placki podajemy z syropem klonowym lub cukrem pudrem.