Sposób przygotowania:
Lasagne mięsno-warzywna
Przygotowujemy ciasto na makaron: jajka łączymy z przesianą mąką i szczyptą soli, zagniatamy ciasto, następnie tniemy je na 3 kawałki rozpłaszczamy, podsypujemy je mąką z obu stron, rozwałkowujemy za pomocą maszynki do makaronu na cienkie płaty (rozwałkowujemy kilka razy, ustawiając maszynkę tak, aby rozwałkowywać płat coraz bardziej cienko). Makaron suszymy.
Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę.
Na dwóch patelniach rozgrzewamy olej. Na każdą patelnię wrzucamy cebulę (dzielimy ją na równe porcje), podsmażamy. Na jedną patelnię wrzucamy mięso, na drugą bakłażana z cukinią. Gdy mięso będzie podsmażone, a warzywa miękkie, dodajemy sól i na każdą z patelni wrzucamy pomidory z puszki (po jednej puszce na każdą patelnię)..Farsze przyprawiamy solą, pieprzem, oregano.
Chorizo kroimy na drobną kostkę, dorzucamy do mięsnego farszu, podgrzewamy chwilę razem.
Robimy sos beszamelowy: masło roztapiamy na patelni, podsmażamy na nim mąkę, dodajemy mleko i podgrzewamy razem na jednolity sos bez grudek. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
W naczyniu żaroodpornym na dnie posmarowanym masłem wykładamy pierwszy płat makaronu, wykładamy farsz warzywny, na to kolejny płat makaronu, farsz mięsny. Na farsz mięsny wykładamy trzeci płat makaronu. Na wierzch wykładamy beszamel. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st.C. na pół godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch serem.
Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę. Cebule kroimy w kostkę.
Na dwóch patelniach rozgrzewamy olej. Na każdą patelnię wrzucamy cebulę (dzielimy ją na równe porcje), podsmażamy. Na jedną patelnię wrzucamy mięso, na drugą bakłażana z cukinią. Gdy mięso będzie podsmażone, a warzywa miękkie, dodajemy sól i na każdą z patelni wrzucamy pomidory z puszki (po jednej puszce na każdą patelnię)..Farsze przyprawiamy solą, pieprzem, oregano.
Chorizo kroimy na drobną kostkę, dorzucamy do mięsnego farszu, podgrzewamy chwilę razem.
Robimy sos beszamelowy: masło roztapiamy na patelni, podsmażamy na nim mąkę, dodajemy mleko i podgrzewamy razem na jednolity sos bez grudek. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
W naczyniu żaroodpornym na dnie posmarowanym masłem wykładamy pierwszy płat makaronu, wykładamy farsz warzywny, na to kolejny płat makaronu, farsz mięsny. Na farsz mięsny wykładamy trzeci płat makaronu. Na wierzch wykładamy beszamel. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st.C. na pół godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch serem.