Sposób przygotowania:
Kiełbaski pieczone z pomidorami pod pierzynkąPrzygotowanie kiełbasek:
Na kiełbaskach zrobić nacięcia w kratkę (jak na grilla). Ułożyć po cztery sztuki w dwóch naczyniach do zapiekania zachowując odstępy.
Przygotowanie warzyw:
Cebulę i pomidory pokroić w kostkę i i podsmażyć 3 minuty często mieszając na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek.
Przygotowanie sosu:
Dolać śmietanę, dodać ajvar, czosnek granulowany, sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz. Wymieszać całość dokładnie, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez pięć minut.
Kończenie dania:
W odstępy między kiełbaskami nalać sos. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie wysypać na wierzch kiełbasek. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 20-25 minut. Podawać od razu, gorące. Smacznego!