Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Kiełbaski pieczone z pomidorami pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiełbaski pieczone z pomidorami pod serowo-śmietanową, ciągnącą się kołderką smakują pysznie, jedząc nie myśli się o kaloriach.

Kiełbaski pieczone z pomidorami pod pierzynką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kiełbaski pieczone z pomidorami pod pierzynką

 

  • 8 małych kiełbasek śląskich
  • 5 pomidorów malinowych
  • 1 duża cebula
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g sera żółtego
  • 1 łyżka ajvaru
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

Kiełbaski pieczone z pomidorami pod pierzynką

Przygotowanie kiełbasek:

Kiełbaski pieczone z pomidorami pod pierzynką
Kiełbaski ułożone w dwóch naczyniach do zapiekania

Na kiełbaskach zrobić nacięcia w kratkę (jak na grilla). Ułożyć po cztery sztuki w dwóch naczyniach do zapiekania zachowując odstępy.

Przygotowanie warzyw:

Kiełbaski pieczone z pomidorami pod pierzynką
Pomidorki i cebulka w trakcie smażenia na oliwie

Cebulę i pomidory pokroić w kostkę i i podsmażyć 3 minuty często mieszając na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek.

Przygotowanie sosu:

Kiełbaski pieczone z pomidorami pod pierzynką
Sos do zapiekanych kiełbasek w trakcie gotowania

Dolać śmietanę, dodać ajvar, czosnek granulowany, sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz. Wymieszać całość dokładnie, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez pięć minut.

Kończenie dania:

Kiełbaski pieczone z pomidorami pod pierzynką
Kiełbaski z sosem i serową kołderką przed upieczeniem

W odstępy między kiełbaskami nalać sos. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie wysypać na wierzch kiełbasek. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 20-25 minut. Podawać od razu, gorące. Smacznego!