Sposób przygotowania:
Gulasz cygański z kulkami mięsnymi
1. Mielone mieszam z jajkiem, posiekana cebulką, ketchupem i musztardą. Przyprawiam kminem rzymskim, solą i pieprzem
2. Formuję małe kuleczki i wrzucam je na głęboki mocno rozgrzany olej. Obracam i pilnuję, żeby się nie spaliły.
3. Wyciągam łyżką cedzakową i odkładam na bok.
4. Cebulę kroję w kostkę i smażę na oleju.
5. Paprykę oczyszczam z pestek i kroję w paseczki. Wrzucam do cebuli.
6. Do tego dorzucam pokrojone w paski ogórki, plasterki pieczarek i pomidory z puszki.
7. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i duszę około 20 minut pod przykryciem.
8. Na końcu dodaję kulki mięsne.
9. Opcjonalnie można zaciągnąć sosem bolognese.
10. Podajemy z chlebem.
2. Formuję małe kuleczki i wrzucam je na głęboki mocno rozgrzany olej. Obracam i pilnuję, żeby się nie spaliły.
3. Wyciągam łyżką cedzakową i odkładam na bok.
4. Cebulę kroję w kostkę i smażę na oleju.
5. Paprykę oczyszczam z pestek i kroję w paseczki. Wrzucam do cebuli.
6. Do tego dorzucam pokrojone w paski ogórki, plasterki pieczarek i pomidory z puszki.
7. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i duszę około 20 minut pod przykryciem.
8. Na końcu dodaję kulki mięsne.
9. Opcjonalnie można zaciągnąć sosem bolognese.
10. Podajemy z chlebem.