haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Gulasz cygański z kulkami mięsnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gulasz cygański z kulkami z mielonego jest prosty w przyrządzeniu i smaczny. Zwykle robię większe porcję i część zamrażam. Spróbuj raz a na zawsze pozostanie w Twoim menu!

Gulasz cygański z kulkami mięsnymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz cygański z kulkami mięsnymi

Na kulki mięsne

  • 500 gram mielonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 lub 2 jajka
  • sól, pieprz, kmin rzymski, papryka słodka
  • opcjonalnie 2 łyżki bułki tartej namoczone w wodzie

Na sos

  • 3 ogórki kiszone
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • opcjonalnie 1 mała papryczka chilli medium
  • 1/2 opakowania sosu bolognese

Sposób przygotowania:

Gulasz cygański z kulkami mięsnymi
1. Mielone mieszam z jajkiem, posiekana cebulką, ketchupem i musztardą. Przyprawiam kminem rzymskim, solą i pieprzem

2. Formuję małe kuleczki i wrzucam je na głęboki mocno rozgrzany olej. Obracam i pilnuję, żeby się nie spaliły.

3. Wyciągam łyżką cedzakową i odkładam na bok.

4. Cebulę kroję w kostkę i smażę na oleju.

5. Paprykę oczyszczam z pestek i kroję w paseczki. Wrzucam do cebuli.

6. Do tego dorzucam pokrojone w paski ogórki, plasterki pieczarek i pomidory z puszki.

7. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i duszę około 20 minut pod przykryciem.

8. Na końcu dodaję kulki mięsne.

9. Opcjonalnie można zaciągnąć sosem bolognese.

10. Podajemy z chlebem.
Gulasz cygański z kulkami mięsnymi
Aby uzyskać kulki mięsne, mielone przyprawiamy jak na kotlety.
Gulasz cygański z kulkami mięsnymi
Uformowane kulki smazymy na glębokim oleju.
Gulasz cygański z kulkami mięsnymi
Ogórki kiszone i paprykę kroimy w paski.
Gulasz cygański z kulkami mięsnymi
Podsmazamy cebulkę, wrzucamy resztę składników, doprawiamy na ostro i dusimy około 20 minut. na końcu wrzucamy kulki.