WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Placki ziemniaczane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki ziemniaczane z młodych tartych ziemniaków. Można je podawać na słodko lub słono. Pyszny obiad lub przekąska w ciągu dnia.

Placki ziemniaczane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane

ETAP 1:

Ziemniaki młode obrać cienko ze skórki. Opłukać je i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zetrzeć je na tarce na drobnych oczkach lub w specjalnej maszynce do tarcia ziemniaków. Do startych ziemniaków wbić jajko i wsypać mąkę pszenną oraz sól do smaku. Jeśli podajemy placki na słodko to wystarczy szczypta, jeśli na słono to może być trochę więcej.

Masę wymieszać łyżką aż składniki się połączą. Na patelni rozgrzać olej i wykładać porcje ciasta rozsmarowując je na patelni aby placki były cienkie.

Można dawać jedną łyżkę ciasta na jeden placek.

Smażyć z obu stron na złoty kolor i zdejmować na ręcznik papierowy. Podawać np. z cukrem i śmietaną

Placki ziemniaczane
Porcja placków ziemniaczanych po usmażeniu