WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kotlety mielone z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielone z mięsa wieprzowego z dodatkiem wędzonego boczku. Są aromatyczne i soczyste. Idealne na obiad.

Kotlety mielone z boczkiem

Składniki:

Kotlety mielone z boczkiem

 

  • ok. 1kg mięsa wieprzowego np. z szynki
  • ok. 300g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • mleko do namoczenia bułek
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do zmażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z boczkiem

ETAP 1:

Mięso mielone zmielić razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa. Bułki kajzerki zalać mlekiem i pozostawić na kilkanaście minut by namiękły. Następnie odcisnąć i dodać do mięsa. Boczek pokroić w drobną kosteczkę i przesmażyć na patelni. Dodać do mięsa. Do mięsa wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać wszystko ręką na jednolitą masę.

Z masy formować kotlety dowolnej wielkości, panierować je w bułce tartej i układać na patelni na rozgrzanym oleju.

Smażyć z obu stron na ładny brązowy kolor. Wykładać na półmisek. Podawać np. z ziemniakami.