Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Placki z cukinii z kalarepką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekkie i letnie. Letni dodatek do dań głównych lub samodzielne danie z np. sosem tzatziki lub tylko z jogurtem.

Placki z cukinii z kalarepką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki z cukinii z kalarepką

 

  • Składniki na 4 osoby:
  • 2 cukinie
  • 2 kalarepy
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula (mała)
  • cebulka zielona - pół pęczka
  • łyżka oliwy
  • jajko
  • 3 - 4 łyżki maki pszennej
  • sól, pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii z kalarepką
Cukinię, kalarepę, czosnek i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Posól delikatnie i odstaw na sito, aby odciekły. Przełóż do miski, dodaj jajko i mąkę, wymieszaj. W razie potrzeby dodaj mąki lub wody, tak, aby ciasto miało konsystencję jak ciasto na placki ziemniaczane. Piekarnik rozgrzej do 220 st. C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim porcje (2 łyżki masy) placków. Po zrumienieniu odwróć i piecz jeszcze ok. 5 minut. Podawaj z sosem np. tzatziki lub do potraw (np. karkówka ze szpinakiem - patrz inne moje przepisy lub http://bezchemii.blogspot.com/2013/07/karkowka-ze-szpinakiem.html.
Placki z cukinii z kalarepką
Packi z cukinii w towarzystwie karkówki ze szpinakiem.
Placki z cukinii z kalarepką
Ciasto na placki - właściwa konsystencja.