Sposób przygotowania:
Placuszki-serniczki z patelni z bananamiWykonanie ciasta:
Ciasto: Do miski dajemy ser, cukry i jajka, rozcieramy dokładnie widelcem, wsypujemy mąkę i wlewamy mleko. Mieszamy łyżką. Ciasto ma grudki z sera i jest takie lekko spadające z łyżki, ani za gęste, ani za rzadkie.
Smażenie:
Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta, u mnie jedna łyżka to jeden placuszek. Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron po kilka chwil do zrumienienia.
Odsączanie:
Usmażone placuszki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Podanie i rady:
Podanie: Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na talerzyki nakładamy po cztery placuszki i po jednym pokrojonym bananie. Podajemy. Smacznego życzę. Można udekorować jadalnymi kwiatami.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 4 porcje.
Wychodzi 16 placuszków.
Cukru można dać według uznania, mniej lub więcej.
ciasteczka
Babeczka35
Dziękuję i bardzo polecam :)