Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1620]

Placuszki-serniczki z patelni z bananami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie placuszki z patelni są pyszne. Podwieczorek gotowy w niecałe pół godziny. Prosto i pysznie. Dodatek sera białego sprawia, że smakują jak sernik. Podałam je z bananami.

Placuszki-serniczki z patelni z bananami

Składniki:

Placuszki-serniczki z patelni z bananami

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Placuszki-serniczki z patelni z bananami

Wykonanie ciasta:

Placuszki-serniczki z patelni z bananami
Z podanych składników wykonujemy ciasto na serniczki.

Ciasto: Do miski dajemy ser, cukry i jajka, rozcieramy dokładnie widelcem, wsypujemy mąkę i wlewamy mleko. Mieszamy łyżką. Ciasto ma grudki z sera i jest takie lekko spadające z łyżki, ani za gęste, ani za rzadkie.

Smażenie:

Placuszki-serniczki z patelni z bananami
Placuszki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.

Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta, u mnie jedna łyżka to jeden placuszek. Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron po kilka chwil do zrumienienia.

Odsączanie:

Placuszki-serniczki z patelni z bananami
Placuszki po usmażeniu osączamy z tłuszczu.

Usmażone placuszki odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Podanie i rady:

Podanie: Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na talerzyki nakładamy po cztery placuszki i po jednym pokrojonym bananie. Podajemy. Smacznego życzę. Można udekorować jadalnymi kwiatami.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 4 porcje.

Wychodzi 16 placuszków.

Cukru można dać według uznania, mniej lub więcej.