Sposób przygotowania:
Placki z fasolką szparagową
Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki i każdą kroimy na 3-4 kawałki. Gotujemy ją w osolonej wodzie około 15 minut aż zmięknie. Fasolę odcedzamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Miksujemy żółtka, mleko i mąkę, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i słodkiej papryki. Ciasto odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie białka ubijamy na sztywna pianę ze szczyptą soli. Pianę delikatnie mieszamy z ciastem, dodajemy ugotowaną fasolę i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na rumiano z każdej strony. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Placki smażymy na minimalnej ilości tłuszczu. Po usmażeniu można je osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. 2) Placki podajemy jako samodzielny posiłek np. z sosem pomidorowym, czosnkowym lub jako dodatek do sosów czy dań mięsnych. 3) Można użyć żółtej jak i zielonej fasolki szparagowej.