ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Placki z kiszonej kapusty Eweliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki zachwycają. Trudno uwierzyć że z tak prostych i tanich składników wychodzi takie cudo. Serdecznie polecam!

Placki z kiszonej kapusty Eweliny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z kiszonej kapusty Eweliny

 

  • 500 kiszonej kapusty
  • 2 niewielkie cebule
  • 2 jajka
  • mąka pełnoziarnista (ok pół szklanki)
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Placki z kiszonej kapusty Eweliny
Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy zmięknie, odcedzamy dokładnie i czekamy aż wystygnie. Cebule siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Wystudzoną kapustę siekamy nożem, dodajemy do niej podsmażoną cebulę, wbijamy jajka wszystko solimy i pieprzymy, a następnie dosypujemy mąki do momentu uzyskania prawidłowej konsystencji (takiej z której da się ulepić placek). Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy na gorąco lub na zimno, w każdej wersji są wyśmienite. Polecam!
Placki z kiszonej kapusty Eweliny
Długie gotowanie kapusty pod przykryciem sprawi że będzie ona pyszna i miękka.
Placki z kiszonej kapusty Eweliny
Cebula smażona wzbogaci smak naszych placków.
Placki z kiszonej kapusty Eweliny
Mąka pełnoziarnista jest charakterystycznym skłądnikiem tych placków.
Placki z kiszonej kapusty Eweliny
Placki smażymy równomiernie z obu stron aż będą złociste.