joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Placki z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Dobre zarówno na obiad jak i kolację : )

Placki z mięsem

Składniki:

Placki z mięsem

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 opakowanie ciemnego sosu pieczeniowego
  • sól

Sposób przygotowania:

Placki z mięsem
Cebulę siekamy i podsmażamy. Do cebuli dodajemy mięso i dusimy przez kilka minut, po czym doprawiamy przyprawą do gyrosa i pieprzem. Ugotowane ziemniaki ubijamy lub przepuszczamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy placki, wkładamy do środka trochę mięsa i zaklejamy. Gotowe placki z mięsem w środku oprószamy mąką i smażymy na oleju aż do uzyskania złotego koloru. Sos pieczeniowy przygotowujemy tak jak podano na opakowaniu i polewamy nim placki.